poniedziałek, 1 lipca 2013

Lubię placki ! ; )

W dniu dzisiejszym przedstawiam Wam może nie wyszukane i wymyślne dane, lecz jak najbardziej proste i znane oraz bardzo smaczne : ) Proszę ja Was, przed Wami placki ziemniaczane z cukinią. Plus sos czosnkowy własnej roboty.
Co do sosu to zapowiadam, że będzie on się przewijał tu dosyć często, gdyż jest prosty, szybki i pasuje do wielu dań.





Lista zakupów:
- ziemniaki, ilość wg. uznania;
- 1-2 średniej wielkości cukinie;
- 1 jajko;
- mąka, zależnie od ilości ziemniaków, ok 5-6 łyżek.
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, przyprawa do ziemniaków, przprawa do kurczaka papryka słodka oraz ostra.
Sos:
- mały kubek jogurtu naturalnego;
- dwie łyżki majonezu;
- 1-2 ząbki czosnku;
- koperek, wg. uznania. Ja lubię dużo.

A robi się to tak:
Ziemniaki ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Jeżeli ktoś ma robota, który odwali za niego czarną robotę to jak najbardziej zachęcam do skorzystania, bo ręce troche odpadają po zakończeniu ;p
Cukinie ścieramy do masy ziemniaczanej z kolei na najgrubszych oczkach, żeby było ją dobrze czuć.
Do masy dodajemy jajko i przyprawy, wszystko mieszamy. Wsypujemy mąkę, tu trzeba wyczucia, żeby ciasto nie było za rzadkie bo placki się porozpadają. Jeżeli będzie za dużo mąki to wyjdą kluchowate.
Na rozgrzanej patelni smażymy placki.

Sos:
Do miski wlewamy jogrt, dodajemy majonez, mieszamy na głądką masę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany drobno koperek. Wedle uznania można dodać szczyptę soli.

Placki taplamy w sosie i jemy.
SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz